Ziekenhuishygiëne

Een ziekenhuis is een omgeving waar veel zieken en dus ook veel ziektekiemen aanwezig zijn. Patiënten die in een ziekenhuis verblijven, zijn door hun ziekte, therapie en/of verminderde weerstand vatbaarder voor deze ziektekiemen.

De voornaamste doelstelling van de dienst ziekenhuishygiëne is het voorkomen en controleren van ‘nosocomiale infecties’. Dit zijn infecties opgelopen in het ziekenhuis meer dan 48 uur na opname. De preventie van deze infecties rust voornamelijk op het opmaken en toepassen van hygiënische voorzorgsmaatregelen. 

Handhygiëne

Bij gebrekkige handhygiëne kunnen ziektekiemen via de medewerkers overgedragen worden van patiënt tot patiënt. Strikte handhygiëne is een zeer doeltreffende manier om de verspreiding van ziekenhuisinfecties tegen te gaan.

Een goede handhygiëne is niet alleen belangrijk voor de medewerkers, maar ook voor patiënten. Zo is het belangrijk uw handen te reinigen voor het eten, na gebruik van toilet en bij elke handeling waarvoor zuivere handen nodig zijn.

Ook als bezoeker moet u op handhygiëne letten. Ontsmet daarom uw handen bij het verlaten van de patiëntenkamer. Op elke patiëntenkamer is er handalcohol voorzien bij de deur. 

Isolatiebeleid

Isolatie betekent ‘apart van anderen’. Het geïsoleerd verplegen van patiënten kan noodzakelijk zijn, omdat:

  • de patiënt drager is van een bepaalde bacterie of virus
  • een patiënt weinig of geen weerstand heeft, waardoor hij of zij extra vatbaar is voor ziektekiemen

In deze gevallen zien de medewerkers er met uiterste zorg op toe dat de veiligheid van deze patiënten gewaarborgd wordt door een strikte naleving van de isolatierichtlijnen. Medewerkers dragen daarom vaak handschoenen, een schort en een masker bij de verzorging.

U kunt zonder problemen bezoek ontvangen als patiënt in isolatie. Zorg er wel voor dat uw bezoekers de isolatierichtlijnen die op de deur hangen, strikt naleven. Weet u niet precies wat de richtlijnen inhouden? Vraag dan meer uitleg aan een verpleegkundige. 

Team

Geneesheer-ziekenhuishygiënist

  • Klinisch bioloog dr. Kristof Bafort

Verpleegkundigen-ziekenhuishygiënisten

  • Dries Grymonpré
  • Emma Mariën
  • Thannee Vandermeulen

Contact