Dienst vrije tijd

De dienst vrije tijd maakt deel uit van de ergotherapie omdat het aanbieden van activiteiten vanuit een ergotherapeutische insteek een meerwaarde betekent in het revalidatieproces.De animator en ergotherapeut, samen met een team van vrijwilligers, bieden activiteiten aan voor gehospitaliseerde en ambulante patiënten. De activiteiten zijn erop gericht om patiënten op een aangename manier hun vrije momenten (buiten de zorgmomenten en therapie) te laten invullen.

 

  • Activiteitenbegeleiding
    De activiteitenbegeleiding is therapeutisch gericht. De begeleidende ergotherapeuten zoeken samen met de patiënt naar activiteiten die voor hem nuttig en haalbaar zijn. Ze begeleiden de patiënt in de uitvoering van zijn gekozen activiteit en geven aan welke specifieke aandachtpunten er in acht genomen moeten worden.
    Deelnemen aan de activiteitenbegeleiding doen patiënten op vrijwillige basis. De gekozen activiteiten zijn afhankelijk van de interesse en de mogelijkheden van de patiënt.
  • Ontspannings- en seizoensactiviteiten
    Deze activiteiten zijn voor ambulante en gehospitaliseerde patiënten samen met familie en vrijwilligers. Met deze activiteiten wordt beoogd: het stimuleren van sociale vaardigheden en creëren van een groepsgevoel, het creëren van een ontspanningsmoment, gevoelens rond ziek zijn even kunnen loslaten, het deelnemen aan activiteiten met lotgenoten en via seizoensgebonden activiteiten de oriëntatie in tijd onderhouden of verbeteren.