Materniteit en neonatologie

Weldra wordt uw gezin uitgebreid. Uw leven en dat van uw partner krijgt daardoor een andere wending en gaat een intense periode tegemoet. Een periode van geluk en blijdschap, die ook gepaard kan gaan met de nodige vragen en onzekerheden. Veel zal immers nieuw en onbekend zijn. U krijgt informatie en praktische tips over allerlei aspecten die te maken hebben met uw opname om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Bewoners uit Bocholt, Lommel, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Peer, Pelt, ...  kiezen ervoor om in Noorderhart te bevallen. 

Zwangerschapsinfo

Op deze pagina vindt u informatie over:

  • Stoppen met roken is om verschillende redenen belangrijk tijdens de zwangerschap. Waarschijnlijk heeft uw arts u al het advies gegeven om te stoppen met roken?

    Roken en stress

    Het is een mythe dat de stress die veroorzaakt wordt door het stoppen met roken, schadelijker zou zijn voor uw baby dan blijven roken. De meeste rookstoppers ervaren slechts weinig ontwenningsverschijnselen. Over het algemeen verhoogt stoppen met roken slechts enkele dagen het stressniveau en beschrijven de meeste rookstoppers dat ze na verloop van tijd minder stress ervaren dan toen ze nog rookten.

    Minderen met roken?

    Het is beter om volledig te stoppen met roken. Een vermindering van het aantal sigaretten per dag volstaat niet om de risico’s voor de gezondheid van uw baby op voldoende wijze te doen dalen. Ook al rookt men minder dan de helft van het dagelijks sigarettenverbruik, toch zal het geboortegewicht niet significant verhogen.
    Er bestaat geen veilige hoeveelheid sigaretten. Als u minder rookt, zijn de risico’s weliswaar kleiner, maar ze zijn er nog steeds. Door het minderen met roken, maakt u het zichzelf moeilijker, want u hebt langer last van ontwenningsverschijnselen in vergelijking met vrouwen die onmiddellijk stopten met roken. Omdat minderen net zo moeilijk is, is er minder kans dat u dit volhoudt waardoor u na bepaalde tijd weer evenveel rookt als voordien.
    Door te minderen gaat u trouwens op een andere manier roken door dieper te inhaleren of een sigaret verder op te roken. Daardoor blijft de ingeademde hoeveelheid nicotine ongeveer gelijk, maar krijgt u eveneens andere giftige stoffen binnen die veel gevaarlijker zijn voor uw baby.

    Rookstopbegeleiding

    Stoppen met roken is niet eenvoudig. Professionele begeleiding door een tabakologe kan de kans op slagen echter verhogen. Er wordt advies en informatie gegeven over stoppen met roken. Verschillende thema’s komen aan bod, zoals “Wat is nicotineverslaving?”, “Wat zijn de voor- en nadelen van roken?”, “Welke moeilijke momenten zullen de drang naar het roken uitlokken en hoe kunnen we daar mee omgaan?”, … .

    Tijdens de eerste sessie leggen we samen de rookstopdag vast. De eerste bijeenkomsten zijn een voorbereiding op die rookstopdag.
    Na de rookstopdag zijn er nog enkele bijeenkomsten om moeilijke aspecten bij het stoppen met roken te bespreken en een aantal aangeleerde zaken verder uit te diepen. Ook de motivatie om in het stoppen te volharden, wordt hoog gehouden. Stoppen met roken is gemakkelijker met twee. Als uw partner ook rookt, raden we aan om samen rookstopbegeleiding te volgen.

    Inschrijven en meer informatie

    Rookstopbegeleiding wodt kosteloos aangeboden voor de patiënt.

  • Aanbevelingen over kinkhoestvaccinatie en griepvaccinatie vindt u in de brochure 'zwangerschap en bevalling'.

    Aanbevelingen over Covid-19-vaccinatie vindt u op de pagina over het coronavirus en zwangerschap.

  • Het startbedrag is een vast bedrag dat elk kind dat in Vlaanderen gedomicilieerd is, ontvangt bij de geboorte of adoptie. Dat bedrag is voor elk kind gelijk.

    Dat bedrag is voor elk kind gelijk. Ook bij twee- of meerlingen krijgt elk kind afzonderlijk een startbedag. Het startbedrag moet elk kind de kans geven om zich te ontwikkelen en de ouders daarbij ondersteunen.

    U kunt het startbedrag zelf aanvragen, ten vroegste 4 maanden (24 weken) voor de geschatte geboortedatum en kan worden uitbetaald vanaf 2 maanden (32 weken) voor de uitgerekende bevallingsdatum.

    Bezorg een attest van de gynaecoloog, arts of vroedkundige met de vermoedelijke bevallingsdatum aan uw kinderbijslagfonds.

    Meer informatie: www.vlaanderen.be/startbedrag-groeipakket

  • Het groeipakket is een verzameling van financiële tegemoetkomingen om gezinnen te ondersteunen in de opvoeding van hun kinderen. Het is een pakket op maat van elk kind in elk gezin. Het bedrag dat u krijgt, hangt dus af van uw situatie. 

    Meer informatie: www.groeipakket.be

  • De erkenning van een kind is een verklaring waarbij u duidelijk maakt dat er een band is van vaderschap, moederschap of meemoderschap tussen uzelf en een kind. Door een kind te erkennen, hebt u dezelfde rechten en plichten ten opzichte van uw kind als uw partner.

    De erkenning van een kind is niet altijd nodig. Een kind geboren tijdens het huwelijk heeft automatisch de partner van de moeder als vader of meemoeder.

    Op de website van de gemeente Pelt vindt u meer info over de geboorte-aangifte: www.gemeentepelt.be/geboorteaangifte

    Een familienaam kiezen

    Meer informatie: www.vlaanderen.be/gezin/kinderen/geboorte/een-familienaam-kiezen

    Vergeet het ingevulde document 'verklaring van naamkeuze' bij een eerstgeboren, gezamenlijk kind niet mee te nemen bij de geboorteaangifte.

  • De belangrijkste pijlers, naast de behandelende arts, voor een goede ondersteuning thuis tijdens de zwangerschap en na de bevalling zijn de vroedvrouw, Kind & Gezin en kraamzorg. Ieder heeft zijn eigen functie.

    • De vroedvrouw zal medische controles uitvoeren, beantwoordt al uw vragen en ondersteunt u op een professionele manier.
    • Kind & Gezin zal jullie verder ondersteunen en de ontwikkeling van uw kindje opvolgen tot de kleutertijd.
    • Kraamverzorgenden beiden huishoudelijke hulp aan binnen het gezin rondom de periode van de geboorte. Kraamzorg wordt best aangevraagd voor de 6e zwangerschapsmaand (28 weken).

    Meer informatie vindt u in de brochure 'goede begeleiding thuis'.

  • Vanuit verschillende officiële (overheids)instellingen wordt er aan onze kraamafdeling gevraagd om gegevens te delen. Deze gegevens worden steeds met de nodige zorg ter beschikking gesteld. Gegevens worden nooit gedeeld zonder toestemming van de patiënt of diens vertegenwoordiger.

    Wel worden er een aantal gegevens standaard gedeeld, zonder hiervoor nog extra toestemming te vragen aan de ouders. Indien u deze gegevens niet wenst te delen, kan u dit aangeven tijdens een prenatale raadpleging of bij de bevalling. Graag geven we mee met wie we welke gegevens delen:

    Kind en gezin:

    “In toepassing van artikel 11, derde lid, van het decreet van 30 april 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Opgroeien regie, bezorgt het ziekenhuis een beperkt aantal gegevens betreffende u (uw INSZ- nummer, naam en voornaam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en e-mailadres) en uw kind (naam, voornaam en geboortedatum) aan Kind en Gezin, zodat een teamlid van Kind en Gezin zich kan aanbieden om de dienstverlening op te starten of voort te zetten.”

    • Moeder: rijksregisternummer, naam, voornaam, geboortedatum, adres, telefoonnumer, e-mailadres
    • Baby: naam, voornaam, geboortedatum

    SPE: 

    Versturen van geboortegegevens, geanonimiseerd (echter opvraagbaar via geboortenummer).

    Neonatale screening:

    • Mama: naam, voornaam
    • Baby: geboortenummer, geboortedatum, voornaam, familienaam, geslacht, guthrienummer, uitvoerder guthrietest, EADnr, EMDnr

    Burgerlijke stand Pelt: aangifte van geboorte

    • Gegevens moeder: naam, voornaam, adres, telefoonnummer, rijksregisternummer
    • Gegevens baby: naam, voornaam, geboortedatum, geboorte-uur, geslacht
    • Adres van geboorte

    Graag verwijzen we jullie bijkomend door naar het privacyreglement voor patiënten.
    Dit is terug te vinden op onze website

    Bij vragen rond de verwerking van de persoonsgegevens of het delen ervan, kan men contact opnemen met de data protection officer. U kan de contactgegvens terugvinden via onze website.