- Mariaziekenhuis
- Zorgoverzicht
- Verpleegeenheden & dagziekenhuizen
- Materniteit en neonatologie
- De bevalling
Materniteit en neonatologie
Weldra wordt uw gezin uitgebreid. Uw leven en dat van uw partner krijgt daardoor een andere wending en gaat een intense periode tegemoet. Een periode van geluk en blijdschap, die ook gepaard kan gaan met de nodige vragen en onzekerheden. Veel zal immers nieuw en onbekend zijn. U krijgt informatie en praktische tips over allerlei aspecten die te maken hebben met uw opname om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Bewoners uit Bocholt, Lommel, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Peer, Pelt, ... kiezen ervoor om in Noorderhart te bevallen.
De bevalling
Op deze pagina vindt u informatie over:
-
- Op advies van je gynaecoloog of vroedvrouw
- Als je denkt dat je vliezen gebroken zijn (dit kan druppelsgewijs vochtverlies zijn maar ook een grote hoeveelheid water in een keer), óók als je geen weeën hebt!
- Bij weeënactiviteit:
- Bij de bevalling van je eerste kindje: indien je weeën of contracties voelt, die regelmatig om de 5 minuten komen en dit al minstens 1 uur
- Bij de bevalling van je tweede, derde, … kindje: wanneer je regelmatig contracties voelt om de 10 minuten, gedurende minstens 1 uur
- Bij pijn en/of overmatig helder rood bloedverlies
- Bij verminderde kindsbewegingen
- Als je ongerust bent en een telefonische geruststelling je niet kan helpen.
-
Overdag is de kraamafdeling rechtstreeks bereikbaar via de hoofdingang van het ziekenhuis. Op de eerste verdieping van blok A vindt u ons. Meld u aan op de kraamafdeling door op de bel aan de balie te drukken.
Als u tussen 21 uur en 7 uur naar de verloskamer komt, moet u langs de spoedgevallendienst. U kunt de auto op de parking aan spoedgevallen parkeren. Vanuit spoed begeleidt een verpleegkundige u naar de afdeling.
-
Bevallingskoffer:
❒ Persoonlijke gegevens: moederboekje, identiteitskaart
❒ Comfortabele kleding om in te bevallen
❒ Twee onderbroeken
❒ Handdoek, washandje en zeep om je na de bevalling te wassen
❒ Propere kleding voor na de bevalling: pyjama/nachthemd/T-shirt, ruim
zittend ondergoed en eventueel een borstvoedingsbeha
❒ De eerste kleertjes voor je kindje: body/hemdje, kruippakje, sokjes en
mutsjeGrote koffer:
Voor je persoonlijke hygiëne en verblijf op de kraamafdeling:
❒ (Nacht)kleding
❒ Ondergoed
❒ Als je borstvoeding wenst te geven eventueel een voedingsbeha.
Hou er rekening mee dat je borsten in omvang kunnen veranderen
door borstvoeding te geven. Koop zeker voor de bevalling niet teveel
voedingsbeha’s!
❒ Slippers/pantoffels en eventueel een kamerjas
❒ Voldoende washandjes en handdoeken
❒ Je toiletgerief
❒ Kleding voor je vertrek
❒ Eventueel je gebruikelijke maandverband voor de laatste dagen of voor
je vertrek
❒ Eventueel een borstvoedingskussenVoor je kindje:
❒ Hemdjes/body’s
❒ Kruippakjes
❒ Sokjes
❒ Slabbetjes
❒ Muts
❒ Kleding en jasje voor ontslagVerzorging
Je kan een pakketje verzorgingsproducten aankopen aan een democratische prijs. Dit setje bevat alle producten die je nodig hebt voor de verzorging van je kindje: een waslotion, badolie, een ‘billencrème’, fysiologisch water voor de verzorging van oogjes en neusje, een thermometer, een borsteltje en een kammetje.
Als je zelf producten meebrengt, voorzie dan minimaal een waslotion, badolie, een thermometer voor de baby en een borstel/kam.Verder kan je ook borstcompressen verkrijgen.
Luiers (Pampers®), vochtige doekjes en linnen voor het babybedje zijn voorzien. -
U kiest zelf welke vertrouwenspersoon u meebrengt om bij de bevalling aanwezig te zijn. In de meeste gevallen is dit de partner. Maar ook een andere persoon kan u bijstaan. Er zijn twee vertrouwenspersonen toegestaan om u te ondersteunen tijdens arbeid en bevalling.
-
Spontane, natuurlijke bevalling
Men spreekt van een natuurlijke geboorte als de weeën spontaan op gang komen en er geen medische ingrepen hebben plaatsgevonden. De natuurlijke geboorte verloopt in 3 fases: de ontsluitingsfase, de uitdrijvingsfase en het nageboortetijdperk.
Inductie of inleiding
Om medische redenen kan het soms nodig zijn om de bevalling in te leiden. De weeën worden dan kunstmatig opgewekt zodat de bevalling op gang komt. De weeën kunnen worden opgewekt door enerzijds medicatie en anderzijds het kunstmatig breken van de vliezen. Het inleiden van de bevalling gebeurt enkel om medische redenen. Hierdoor behalen we binnen ons ziekenhuis een uitstekend laag keizersnedencijfer.
Sectio of keizersnede
Als het niet lukt om op de natuurlijke manier te bevallen dan is er de keizersnede. Uw baby komt dan via de buikwand ter wereld en dit gebeurt meestal binnen het kwartier eens gestart aan de keizersnede.
Een keizersnede kan op voorhand gepland zijn (primair) bijv. door een verkeerde ligging van de moederkoek of het kindje. Maar het kan ook zijn dat uw gynaecoloog beslist tijdens de arbeid om over te gaan tot een keizersnede (secundair). De meest voorkomende redenen zijn dan een niet-vorderende ontsluiting of zuurstofgebrek van de baby.Meer info vindt u in de inforbrochure 'keizesnede'.
-
Nu de zwangerschap begint te vorderen, vraagt u zich waarschijnlijk een aantal dingen af:
- Hoe zal ik de pijn ervaren?
- Wat kan ik doen om de pijn te verzachten?
Elke arbeid en bevalling is anders. Elke vrouw ervaart de pijn op een andere manier. Hoeveel pijn u zult hebben, kan dus niemand voorspellen.
Er zijn allerlei mogelijkheden om de pijn te verzachten, met en zonder medicatie.
Meer informatie over contracties en baringspijn en hoe hiermee om te gaan, vindt u in de brochure 'pijnstilling tijdens de arbeid'.
-
Skin-to-skin
De baby wordt direct na de geboorte op uw blote buik gelegd en toegedekt met warme doeken en een mutsje om temperatuursverlies te voorkomen. Het huidcontact bevordert de moeder-kindbinding, melkproductie, ademhaling, hartslag en emotionele ontwikkeling van de baby. Wanneer de baby met een keizersnede geboren wordt, proberen we dit ook te doen als de baby zijn toestand dit toelaat. Anders krijgt de partner de gelegenheid om skin-to-skin te liggen met het kindje.
Eerste borstvoeding
De meeste baby's huilen maar kort en zijn juist in de eerste twee uur na de geboorte zeer alert. Als de baby op de buik van zijn moeder ligt, wordt hij snel rustig. We proberen de moeder en de baby ongestoord minimum het eerste uur huidcontact te laten hebben en de eerste borstvoeding te laten plaatsvinden. Alleen noodzakelijke zorg voor de moeder of de baby kan een reden zijn om dit ritueel te verstoren. De gezondheid van de moeder en de pasgeboren baby staan natuurlijk altijd voorop.
Onderzoek door de kinderarts
Als alles normaal verloopt, komt binnen 24 uur na de geboorte de kinderarts bij u op de kamer langs om het eerste onderzoek bij jullie baby uit te voeren. In sommige situaties is de kinderarts ook aanwezig tijdens de geboorte. Op de dag dat jullie naar huis gaan, komt de kinderarts opnieuw langs om een ontslagonderzoek te doen.