Materniteit en neonatologie

Weldra wordt uw gezin uitgebreid. Uw leven en dat van uw partner krijgt daardoor een andere wending en gaat een intense periode tegemoet. Een periode van geluk en blijdschap, die ook gepaard kan gaan met de nodige vragen en onzekerheden. Veel zal immers nieuw en onbekend zijn. U krijgt informatie en praktische tips over allerlei aspecten die te maken hebben met uw opname om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Bewoners uit Bocholt, Lommel, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Peer, Pelt, ...  kiezen ervoor om in Noorderhart te bevallen. 

Prenatale raadpleging

Op deze pagina vindt u informatie over:

  • Tijdens de zwangerschap kan u bij de vroedvrouw op consultatie komen. U kan er terecht voor:

    • 16 weken
      • controle bloeddruk, urine en hartactiviteit
    • 24 - 26 weken
      • controle bloeddruk, urine en hartactiviteit
      • tweede bloedname met Glucose Challenge
        test 
      • toedienen kinkhoestvaccinatie
    • 33 weken
      • controle bloeddruk, urine, hart- en baarmoederactiviteit
      • info borst- en/of flesvoeding
    • 36-37 weken
      • Verplichte raadpleging Noorderhart Mariaziekenhuis (vroedkundige consultatie)
      • controle bloeddruk, urine, hart- en baarmoederactiviteit
      • uitleg over verloop arbeid en bevalling
    • 39 weken (1ste kind)
      • controle bloeddruk, urine, hart- en baarmoederactiviteit
      • klinisch onderzoek

    Verder kan u op de vroedvrouwenconsultatie terecht voor:

    • Suikertest
      • Alle zwangeren worden systematisch gescreend op zwangerschapsdiabetes. Deze test kan uitgevoerd worden bij de huisarts of bij de vroedvrouwconsultatie, tussen een zwangerschapsduur van 24 en 28 weken.
      • De glucose challenge test (suikertest) kan op elk moment van de dag gebeuren. U hoeft niet nuchter te zijn. Voor de test moet u een flesje drinken met een oplossing van 50 g suiker. Eén uur na het drinken van deze oplossing wordt er een bloedname uitgevoerd. Als dit een verhoogde suikerwaarde geeft, zal er ook een orale glucosetolerantietest (OGTT) worden uitgevoerd bij de vroedvrouwconsultatie.
      • De OGTT (uitgebreide suikertest) wordt nuchter uitgevoerd. Voor deze test drinkt u een flesje met een oplossing van 75 g suiker . Vóór het drinken van deze suikeroplossing én 1 uur en 2 uur na het drinken ervan wordt een bloedname gedaan. Aan de hand het suikergehalte in uw bloed wordt er bepaald of er zwangerschapsdiabetes aanwezig is en welke de te nemen maatregelen zijn.
        Op de website www.zoetzwanger.be vindt u alle info rond screening en het verloop van zwangerschapsdiabetes.
    • Extra opvolging in samenspraak met de gynaecoloog (zwangerschapscomplicaties)
    • Toediening van voorgeschreven medicatie door behandelende gynaecoloog
    • Bespreking van verwachtingen rond arbeid en bevalling (geboorteplan)
    • Foetale monitoring (uitwendige monitor)
      • Hiermee registreren we de hartslag van de baby en de aanwezigheid van contracties, zo krijgen we inzicht in de conditie van uw baby.

    U kan van maandag tot en met vrijdag op consultatie komen, telkens van 8 tot 16 uur (niet op feestdagen). Op donderdagavond is er raadpleging van 16 tot 18 uur. Een afspraak maakt u bij het secretariaat gynaecologie.

    Voor de consultatie moet u zich inschrijven. Kom daarom 15 minuten voor het afgesproken tijdstip naar het ziekenhuis. Soms is het druk aan de inschrijvingen en moet u even wachten. De inschrijvingskiosken vindt u links in de inkomhal.

    De vroedkundige consultaties gebeuren op de kraamafdeling. U mag plaatsnemen in de wachtzaal aan de ingang van het verloskwartier. De vroedvrouw komt u daar halen op het afgesproken tijdstip. Maak tijdig een afspraak! Probeer ook op tijd te komen, zo voorkomt u dat de consultatie voor iedereen uitloopt.

    Kan u onverwacht niet aanwezig zijn? Laat dit dan tijdig weten aan het secretariaat.

  • In ons ziekenhuis zijn verschillende gynaecologen werkzaam. De gynaecologen werken volgens een wachtsysteem en zijn dag en nacht bereikbaar. De gynaecologen zijn enkel werkzaam in het ziekenhuis (niet in een privépraktijk), waardoor ze vlot bereikbaar zijn en overleg met collega gynaecologen en vroedvrouwen steeds mogelijk is.

    Een overzicht van de gynaecologen en hun raadplegingsuren. Een afspraak maakt u via het secretariaat.

    Onderzoeken die gebeuren op de raadpleging gynaecologie

    Echografie

    Met een echografie kan de gynaecoloog de ontwikkeling van de baby opvolgen. Een echo is de meest voorkomende manier om een zwangerschap op te volgen. De ligging en groei van de foetus en de hoeveelheid vruchtwater worden beoordeeld. Een normale echografie is geen garantie dat alles vlekkeloos zal verlopen. Uiteraard kan een gynaecoloog met een echografisch onderzoek niet alle afwijkingen opsporen. Sommige aandoeningen zijn niet zichtbaar met een echografie of zijn te onopvallend, of ze uiten zich pas na de geboorte.

    Er bestaan ook echografieën waarbij u een drie- of vierdimensionaal beeld krijgt van uw baby. Het uitvoeren van een drie- of vierdimensionaal echografisch onderzoek levert echter geen extra informatie op over de ontwikkeling van de foetus.

    NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test)

    Het is mogelijk om voor de geboorte, via een bloedtest bij de moeder, te achterhalen of er een verhoogde kans bestaat dat uw baby een chromosomaal probleem heeft. Downsyndroom (ook trisomie 21 genoemd) is de meest voorkomende chromosomale afwijking. Ook twee andere zeldzamere chromosomale afwijkingen worden onderzocht met de NIPT: het patausyndroom (trisomie 18) en edwardssyndroom (trisomie 13). Ook het geslacht van de baby wordt bepaald.

    De bloedafname kan ten vroegste op 12 weken uitgevoerd worden, omdat er pas vanaf dan voldoende DNA van de baby aanwezig is in het bloed van de moeder

    De NIPT is een veilige bloedtest met geen risico voor de moeder of de baby. De NIPT is 99% betrouwbaar voor het downsyndroom (trisomie 21). Het blijft echter een screening (geen diagnostische test) waardoor er steeds een kleine kans bestaat dat de test vals positief is. Dit wil zeggen dat de test aangeeft dat er een afwijking is, terwijl dat niet het geval is. Daarom wordt een afwijkend resultaat altijd gevolgd door een bijkomende test. Dit kan een gespecialiseerde echo zijn of een diagnostische test (zoals een vlokkentest of vruchtwaterpunctie).

    Het uitvoeren van een NIPT is geen verplichting. U beslist of u de test al dan niet laat uitvoeren. U kan altijd terecht bij uw gynaecoloog en bij de vroedvrouwenconsultatie voor meer informatie. De NIPT wordt volledig terugbetaald. 

    We werken voor de NIPT samen met het Centrum Menselijke Erfelijkheid van het UZ Leuven. Meer informatie vindt u ook op hun website.

    GBS-screening

    Alle zwangere vrouwen worden tussen 35 en 37 weken gescreend naar streptococcen. Dat is een onschuldige kiem in de vagina die uw baby kan infecteren bij de bevalling. Deze screening gebeurt door het afnemen van een vaginale wisser. Het screenen naar streptococcen speelt een belangrijke rol in de preventie van vroege neonatale infectie. Als die kiem aanwezig is, wordt er preventief antibiotica toegediend tijdens de arbeid.

  • Een gedetailleerd schema over de opvolging van uw zwangerschap vindt u in de brochure 'zwangerschap en bevalling' (pagina 18-19).