Begeleiding en ondersteuning

Voor begeleiding en ondersteuning kunt u o.a. terecht bij:

 • De medewerkers van onze sociale dienst helpen u bij meerdere aspecten van uw ziekenhuisopname, bijvoorbeeld bij volgende vragen.

  • Waar naartoe als u bij ontslag uit het ziekenhuis niet onmiddellijk naar huis kunt?
  •  Waaraan moet u denken als u thuis allerlei vormen van thuishulp nodig hebt?
  • Hoe moet u bepaalde documenten aanvragen of invullen?

  De coördinatie voor het opstellen van het multidisciplinair verslag (erkend Multdisciplinair Team) ligt bij de sociaal assistente van de betreffende patiënt. De therapeuten van de verschillende disciplines brengen ieder voor hun onderdeel een specifieke advies en motivering uit met betrekking tot de aangevraagde hulpmiddelen of zorgvorm. De sociaal assistenten van Revalidatie & MS zijn eveneens erkend door het VAPH voor de aanvraag en inschaling van het persoonlijk assistentiebudget (PAB).

  Wenst u een afspraak met een medewerker van de sociale dienst? Dan maakt u best op voorhand een afspraak op het nummer 011 809 113. Ook met eventuele vragen kunt u op dit nummer terecht. 
  Voor algemene vragen over uw sociaal dossier kunt u zich ook zonder afspraak melden bij het sociaal infopunt. Dit is gelegen in de centrale gang op de begane grond. Het sociaal infopunt is elke werkdag open van 9.30 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 15.30 uur. 

  Gelieve u op de dag van uw afspraak aan te melden bij het onthaal in de inkomhal. De onthaalmedewerker wijst u de weg naar de sociaal assistent. 

 • Als patiënt kan u als enige aangeven of u pijn heeft en hoe erg deze pijn is. Om uw pijn zo goed mogelijk te bestrijden zal de arts, verpleegkundigen of therapeuten regelmatig vragen hoeveel pijn u heeft.

  Laat uw zorgverleners op tijd weten wanneer u pijn of andere ongemakken ervaart, zoals duizeligheid of misselijkheid. Zij kunnen dan, indien nodig, tijdig ingrijpen en kunnen de pijn of het ongemak mo-gelijk verhelpen met geneesmiddelen of andere methoden.

  Omdat het moeilijk is om duidelijk te maken hoeveel pijn u ervaart, kan het geven van een cijfer aan uw pijn u hiermee helpen. U geeft een cijfer van 0 tot 10 aan uw pijn. 0 betekent geen pijn en 10 is de ergste pijn die u zich kan voorstellen. U kan nooit een verkeerd cijfer geven. Het gaat immers om de pijn die u ervaart. Wanneer u nog vragen heeft over uw pijn of pijnbestrijding kan u deze altijd bespreken met uw behandelende arts, verpleegkundigen of therapeuten.

 • In de stilteruimte op verdieping -1 kunt u steeds terecht voor een moment van stilte of gebed.

  Als u wilt spreken met een persoon van uw geloofs- of levensovertuiging, dan mag u altijd een geestelijke van uw eigen dorp uitnodigen.

 • Voor een anderstalige patiënt kan het moeilijk zijn om zich verstaanbaar te maken of om de informatie van artsen en zorgverleners te begrijpen. Als er geen begeleider uit de omgeving van de patiënt is om te helpen, probeert de sociale dienst om een geschikte tolk te vinden.
  Het is mogelijk dat er kosten verbonden zijn aan de tolkendienst. Dit wordt vooraf met de patiënt of zijn omgeving overlegd.

 • Noorderhart Revalidatie & MS Centrum heeft samenwerkingsverbanden met volgende patiëntenverenigingen:

  ZOPP-Limburg

  Zelfhulpondersteuning en patiëntenparticipatie vzw, kortweg ZOPP, ondersteunt en begeleidt zelfhulpgroepen en patiëntenverenigingen in hun eigen provincie. Ze zorgen er ook voor dat de stem van de patiënt meer wordt gehoord. Hiervoor werken ze met de verenigingen samen om hen sterker te maken én om vervolgens de zorgkwaliteit te verbeteren.

  Trefpunt Zelfhulp

  Op www.zelfhulp.be vindt u informatie over zelfhulp en kan u zoeken naar zelfhulpgroepen voor specifieke onderwerpen.
  U kunt ook telefonisch contact met hen opnemen: 016 236 507.

  In Vlaanderen zijn er een groot aantal zelfhulpgroepen. Ze hebben tot doel mensen in gelijkaardige situaties bij elkaar te brengen. Een zelfhulpgroep houdt meer in dan enkel praatgroepen organiseren. De methodieken kunnen heel verschillend zijn al naargelang de ervaring die mensen hebben met het verwerken van een situatie.