Comarevalidatie

Noorderhart revalidatie & MS is erkend als expertisecentrum voor comarevalidanten. Dit wil zeggen dat we plaats aanbieden aan vijf personen die zich bevinden in een status van

  • unresponsive wakefulness syndrome (slaap- en waakritme, maar onbewust) 
  • minimaal responsieve toestand (beperkt tot bv. minimaal uitvoeren van opdrachten of oogcontact, zonder functionele communicatie). 

Deze statussen vloeien meestal voort uit een (langdurige) comateuze toestand.

Zorgtraject

Aanvang

Het zorgtraject van de comarevalidant start in het algemeen ziekenhuis. Wanneer comarevalidanten medisch stabiel zijn, stromen ze door van Noorderhart Mariaziekenhuis naar Noorderhart Revalidatie & MS.

Revalidatie

In Noorderhart Revalidatie & MS start het stimulatieprogramma. De nadruk ligt op het verhogen van het bewustzijnsniveau, preventie van medische complicaties en voorlichting en ondersteuning van de familie en naaste omgeving van de revalidant. Er blijft, indien nodig, een nauwe samenwerking met Noorderhart Mariaziekenhuis.

Dit alles wordt uitgevoerd door het interdisciplinaire comateam, waarbinnen arts, therapeuten en verzorgend personeel continu, onderling het stimulatieprogramma afstemmen op de prognose en toekomstperspectieven van de revalidant. Bijgevolg wordt voor iedere patiënt de therapie individueel bepaald in functie van zijn evolutie. Revalidanten worden standaard opgenomen op een eenpersoonskamer.

Het eigenlijke coma zorgtraject is beperkt in tijd, maximaal 6 maanden. Echter kan de patiënt na het stimulatieprogramma - op voorwaarde dat hij voldoende ontwaakt - overstappen naar een revalidatieprogramma. Wanneer het bewustzijnsniveau na het stimulatieprogramma nog steeds te laag is, wordt de patiënt verwezen naar een zorgstructuur voor gespecialiseerde langdurige opvang.

Naar huis of naar gespecialiseerde opvang

De revalidatie in Noorderhart Revalidatie & MS duurt tot de patiënt naar huis mag, of opgenomen kan worden in een zorgstructuur voor aangepaste langdurige opvang. Personen jonger dan 65 jaar kunnen terecht in een centrum voor NAH (Niet-Aangeboren Hersenletsel), personen ouder dan 65 jaar kunnen terecht in een woonzorgcentrum met eventueel een bijzondere erkenning voor comapatiënten. 

Contact

Het volledige zorgtraject wordt begeleid en opgevolgd door de verpleegkundig-specialist coma.