Triage
Na de inschrijving zal de triageverpleegkundige u zo snel mogelijk binnenroepen (triage is het systeem dat de dringendheid van binnenkomende patiënten bepaalt). Aan de hand van de ernst van de situatie wordt u binnen geroepen en kent men u een triagecode toe. Afhankelijk van deze triagecode, wordt u met dringendheid behandeld. Daarna wordt u begeleid naar een onderzoekslokaal, waar een spoedarts u verder zal onderzoeken. De spoedarts vraagt na zijn klinisch onderzoek de nodige onderzoeken aan.
Bent u zwanger? Meld dit dan onmiddellijk. Dit is belangrijk als er RX-onderzoeken nodig zijn!
Onderzoeken
De verpleegkundigen voeren de onderzoeken die de spoedartsen aanvragen, zo snel mogelijk uit: bv. bloedafname, urineonderzoek, EKG (hartfilmpje), …
Indien er röntgenonderzoeken nodig zijn, wordt u afhankelijk van uw triagecode doorgestuurd naar de dienst radiologie. Voor specifieke onderzoeken verwijzen we u door naar een gespecialiseerde consultatieruimte.
Afhankelijk van de resultaten stelt de spoedarts bij u een behandeling in of verwijst de spoedarts u naar een arts-specialist.
Wachttijden
We doen al het mogelijke om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. Toch kan het gebeuren dat u en uw begeleider(s) even geduld moeten oefenen. De volgorde van onderzoek en behandeling worden in de eerste plaats bepaald door de ernst en de aard van het probleem bij elke patiënt.
Hou er ook rekening mee dat sommige onderzoeken (bv. labo, bekijken van röntgenfoto’s, bijkomende consultaties) meer tijd in beslag nemen. Als alle onderzoekskamers in gebruik zijn, en als uw gezondheidstoestand dit toelaat, is het mogelijk dat we u vragen tijdelijk te wachten in de wachtzaal.
Naar huis, observatie of opname
Nadat de spoedarts of specialist u onderzocht heeft en over de resultaten van de onderzoeken beschikt, zijn er drie mogelijkheden:
- U wordt opgenomen in het ziekenhuis om een bijkomende behandeling en/of onderzoek te ondergaan. Afhankelijk van het uur waarop u zich op spoed heeft aangemeld, gaat u nog dezelfde dag of de volgende ochtend naar uw kamer.
- U wordt gedurende een korte periode op de spoedgevallendienst ter observatie opgenomen.
- U mag naar huis gaan:
- U zet zelf de verzorging verder.
- De huisarts zet uw behandeling verder.
- U moet terug op raadpleging komen voor verdere opvolging.
Bij ontslag krijgt u alle documenten mee: attesten voor de werkgever, verzekering en/of politie. Vraag steeds naar de documenten die u specifiek nodig heeft.