Revalidatie

Een team van revalidatieartsen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten staat in voor een aangepaste, multidisciplinaire revalidatie, zowel tijdens uw ziekenhuisopname als daarna. Uw behandelingen gebeuren altijd in nauw overleg met de behandelende arts(en) en verpleegkundigen.

Door het aanbieden van verschillende revalidatieprogramma’s willen we de dagelijkse fysieke vaardigheden van patiënten verbeteren, dit kan door oefentherapie, specifiek gericht op uw probleem, of door deel te nemen aan groepssessies voor bepaalde patiëntengroepen.

Logopedie

Het logopedieteam staat in voor het onderzoeken van slik-, taal-, spraak- en/of stemproblemen bij gehospitaliseerde patiënten. Een logopedisch consult wordt steeds aangevraagd door de behandelende arts. Op basis van de diagnostiek zal de logopediste een op maat gemaakte begeleiding aanbieden. Het belangrijkste doel is telkens om de levenskwaliteit van de patiënt te optimaliseren. 

De logopedisten zijn voornamelijk werkzaam op de diensten geriatrie en neurologie, maar ook op andere diensten wordt regelmatig een beroep gedaan op de logopedisten. 

De logopediste wordt voornamelijk  ingeschakeld  voor: 

  • Dysfagie (slikstoornis)
    Slikstoornissen kunnen voorkomen ten gevolge van een niet-aangeboren hersenletsel, een degeneratieve aandoening, ouderdom, algemene achteruitgang, … Wanneer er bij een patiënt sprake is van slikstoornissen, geeft de logopediste adviezen om een zo veilig mogelijke voedingsinname na te streven. De logopedische therapie houdt onder andere in: het doorvoeren van consistentieaanpassingen, het aanleren van houdingsaanpassingen, slikmanoeuvres,… In samenspraak met de diëtiste wordt er een menu op maat voorzien voor de patiënt in kwestie.
  • Afasie (verworven taalstoornis) / Dysartrie (verworven spraakstoornis) / Spraakapraxie (verworven spraakstoornis)
    Afasie, dysartrie en spraakapraxie komen meestal voor als gevolg van een niet-aangeboren hersenletsel. Wanneer er bij een patiënt een vermoeden is van 1 (of meerdere) van bovengenoemde problematieken, zal de logopediste een diagnostisch onderzoek uitvoeren om de moeilijkheden in kaart te brengen. Vervolgens zal er (indien nodig) een behandeling op maat uitgevoerd worden. Er zal in de eerste plaats gezocht worden naar een manier om de communicatie tussen de patiënt en zijn/haar omgeving te optimaliseren.

Kostprijs

De kost voor logopedie zit vervat in de verpleegdagprijs op de afdeling geriatrie en bij alle +75-patiënten.
Bij de andere patiënten zal er, op basis van een voorschrift van de behandelende arts én na goedkeuring van de desbetreffende patiënt of gevolmachtigde, een aanvraag tot tegemoetkoming in de kosten voor logopedische verstrekkingen gedaan worden (‘Nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen’).

Logopedie in de thuissituatie

Vaak is het aangewezen om de logopedische behandeling die in het ziekenhuis werd opgestart, verder te zetten in de thuissituatie (aan huis of ambulant bij een zelfstandige logopediste). U kan alvast via onderstaande links zoeken naar een logopediste bij u in de buurt:

Contact

E-mail: logopedie@noorderhart.be

 

Aandoeningen