Fysische geneeskunde en revalidatie

Fysische geneeskunde richt op het diagnosticeren en behandelen van acute en chronische neurolocomotorische aandoeningen (bot,- spier-, gewrichts-, pees- en zenuwproblemen)

Uitleg specialisme

Wat eigen is, is dat fysische geneeskunde en revalidatie vertrekt vanuit het disfunctioneren van de patiënt, met als ultieme doelstelling deze zijn plaats in de maatschappij met volledige functionaliteit te laten herwinnen. Van de topatleet na een sportletsel hetzelfde sportniveau helpen te behalen tot de andersvalide na een ruggenmergletsel zijn plaats in de maatschappij, ook op sociaal en professioneel vlak te laten herwinnen.
 
Een arts in de fysische geneeskunde volgde na zijn algemene geneeskundige opleiding een bijkomende 5-jarige specialisatie om technische handelingen uit te voeren als elektromyografie (EMG zenuwonderzoek), musculoskeletale echografie, shockwavetherapie (ESWT) , infiltratiechnieken, manuele geneeskunde voor wervelzuilaandoeningen (“kraken”), krachtmetingen van rug- en buikspieren (Tergumed®) en botoxinfiltratie ter behandeling van spasticiteit.
 
Op raadpleging kan men bij de artsen terecht voor problemen zoals rug- en nekpijn, sportletsels, artrose en artritis van gewrichten, zenuwproblematiek (veralgemeend of locale inklemmingen), tendinitis (peesontsteking), sportmedische screening, revalidatie-advies, steunzolen,...
 
De fysisch geneesheer staat ook aan het hoofd van de revalidatie-afdeling waar hij in multidisciplinair teamverband de revalidatie coördineert van orthopedische stoornissen (gewrichtsfracturen en protheses, amputaties, polytrauma’s,...), neurologische stoornissen (hersenbloedingen, ruggemergletsels, MS,…) en de chronische wervelkolomproblematiek (Tergumed® rugschool concept).
 
Binnen de dienst fysische geneeskunde wordt in zeer nauw verband samengewerkt met de dienst orthopedische heelkunde.  Deze samenwerking zorgt ervoor dat we onze patiënten de best mogelijke behandeling kunnen bieden met een minimum aan wachttijden.