Borstcentrum

Soms is er pijn... Soms is de vaststelling van een knobbeltje door uzelf of door uw arts de aanleiding voor verder onderzoek. Soms is een afwijking vastgesteld op een screeningmammografie. Dit hoeft niet noodzakelijk kwaadaardig te zijn. Alle personen die betrokken zijn in de opsporing, diagnose en behandeling van borstkanker zijn gegroepeerd in het borstcentrum; zij coördineren hun activiteit en bevindingen in een multidisciplinair team. Samen met uw huisarts zijn zij uw begeleider en steun en toeverlaat.
 

Patiënteninformatie

Risicofactoren en erfelijkheid

  • Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen.
  • Ongeveer 1 op 8 Belgische vrouwen zal tijdens haar leven borstkanker krijgen.
  • In de meeste gevallen wordt borstkanker niet veroorzaakt door (gekende) erfelijke factoren. Slechts in +/- 5% van de gevallen is erfelijkheid wel de oorzaak voor het ontwikkelen van borstkanker. In 10-20% van de gevallen is er wel sprake van een familiale belasting (een ander familielid met borstkanker), maar kan geen erfelijke factor aangetoond worden. Voor meer informatie over erfelijke borstkanker verwijzen we u naar de website van UZ Leuven: https://www.uzleuven.be/nl/borstkanker/erfelijke-borstkanker
  • Indien u een verhoogd risico heeft op borst-, eierstok- en eileiderkanker omwille van een genetische afwijking en hiervoor nood hebt aan psychologische begeleiding dan kan u door uw gynaecoloog/medisch specialist doorverwezen naar een oncopsychologe.