Wereld COPD dag

10 november 2023

Noorderhart vestigt graag de aandacht op Wereld-COPD dag op woensdag 15 november. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan COPD (Chronische Obstructieve Longziekte) en streven we ernaar om  het bewustzijn te vergroten over deze ernstige aandoening.

COPD treft miljoenen mensen over de hele wereld en heeft een grote impact op hun dagelijks leven. Het is een aandoening die de ademhaling beïnvloedt en symptomen veroorzaakt zoals kortademigheid, hoesten en een verminderd vermogen om fysieke activiteiten uit te voeren.

Op Wereld-COPD dag willen we de mensen informeren over de risicofactoren, symptomen en behandelingen van COPD. Daarnaast willen we benadrukken hoe belangrijk het is om proactief te zijn in het voorkomen en behandelen van deze aandoening.

Rookstop is bijvoorbeeld een essentieel element in het verminderen van het risico op COPD en het vertragen van de progressie van de ziekte. We moedigen iedereen aan om te stoppen met roken en anderen te ondersteunen bij het vinden van geschikte methoden en hulpmiddelen  om dit te bereiken.

Daarnaast speelt regelmatige lichaamsbeweging een belangrijke rol in het behouden van een goede  functionaliteit en het verbeteren van het algemeen welzijn bij mensen met COPD. Het helpt de ademhalingsspieren te versterken, het uithoudingsvermogen te vergroten en de kans op complicaties te verminderen. 
Mogelijke complicaties:

  1. Gewichtstoename: dit kan op zijn beurt leiden tot extra belasting van de longen en ademhalingsproblemen verergeren. Daarnaast kan gewichtstoename ook de algehele gezondheid negatief beïnvloeden
  2. Verhoogd risico op andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en osteoporose verhogen. Deze aandoeningen kunnen de symptomen van COPD verergeren en de algehele gezondheid verslechteren

We raden aan om fysieke activiteit op te nemen in het dagelijks leven en zo mogelijk te genieten van buitenactiviteiten, zoals wandelen of tuinieren.

Ook is het juiste gebruik van inhalatietherapie van groot belang bij de behandeling van COPD. Deze therapie kan helpen de symptomen te verlichten en de longfunctie te verbeteren. Het is essentieel om de inhalatoren correct te gebruiken en adequate instructies te krijgen van zorgverleners. Als je vragen hebt over het gebruik van inhalatietherapie, neem dan contact op met je zorgverlener voor advies en ondersteuning.

Laten we samenwerken om de boodschap van Wereld- COPD dag te verspreiden. Laten we iedereen herinneren aan het belang van gezonde longen, het stoppen met roken, het bevorderen van lichaamsbeweging en het juiste gebruik van inhalatietherapie voor het behandelen van COPD.