Verbouwing: materniteit en neonatologie krijgt nieuw jasje

22 februari 2022

Onze afdeling materniteit en neonatologie is, na 17 jaar, aan vernieuwing toe. De afdeling wordt in een hedendaags en gezellig jasje gestoken waar het thuisgevoel primeert. Zo willen we de eerste dagen van ouders en hun pasgeboren baby zo aangenaam mogelijk laten verlopen. 

Het gebruik van lichte en natuurlijke materialen in onze patiëntenkamers op de afdeling materniteit schept een ontspannen sfeer. De praktische indeling, eigentijds meubilair en moderne apparatuur creëren rust voor de pas bevallen moeder en de baby. Bovendien is elke kamer uitgerust met een co-sleeper voor de baby en een comfortabel uitklap bed indien de partner wilt blijven overnachten. 

“Op onze afdeling neonatologie zijn vier koalakamers waar pas bevallen ouders in dezelfde ruimte kunnen overnachten als hun prematuur geboren baby.” vertelt dr. Miet Jamers, kinderarts en verantwoordelijke arts van de afdeling neonatologie. “Hierdoor kunnen ze dicht bij hun ouders verblijven. Dit zorgt niet enkel voor rust bij de ouders, het bevordert ook de ouder-kind binding. De kamers liggen afgeschermd van de rest van de afdeling zodat de privacy en rust van de ouders gewaarborgd blijft.” Zowel de ouders als de vroedvrouwen hebben zicht op de aparte babybox. Naast deze visuele observatie, zorgt het centrale monitoringsysteem voor constante opvolging van bijv. de hartslag, de bloeddruk en het zuurstofgehalte van de baby.

In het verloskwartier vinden enkel verfraaiingswerken plaats, geen grote verbouwingen. Ook hier kozen we voor zachte, natuurlijke kleuren die een rustige sfeer uitstralen.

Daarnaast wordt onze vroedvrouwenconsultatie uitgebreid met een aangename monitor- en observatieruimte. Hier kan je bijv. een suikertest laten afnemen of aan de monitor gelegd worden.

De afdeling wordt verder ingericht met een gezellige koffie- en loungehoek waar ook het ontbijt wordt geserveerd en is er een aparte speelhoek voor broertjes en zusjes. Er wordt een multifunctionele ruimte voorzien voor onder andere prenatale kinesitherapie, borstvoedingslessen en rondleidingen. 

“Met alle vernieuwingen op onze afdeling hopen we meer jonge gezinnen uit onze regio aan te trekken om hen te verwelkomen in een hedendaagse setting, zeker tijdens een van de belangrijkste fases van hun leven.” aldus dr. Annick Corremans, gynaecoloog en verantwoordelijke arts van de materniteit.

Een afdeling verbouwen die tijdens de werken volledig operationeel blijft, is niet eenvoudig. Niet voor de planning en uitvoering van de werken, maar ook zeker niet voor de verblijvende ouders. We doen al het mogelijke om de hinder tot een minimum te beperken. Wij willen alle ouders nu al bedanken voor het begrip. De verschillende fases van onze bouwwerken kunnen opgevolgd worden via onze website: www.noorderhart.be/nl/verbouwing-materniteit. Het einde van de werken is voorzien in december 2022.