Twee nieuwe Da Vinci operatierobots voor ziekenhuisnetwerk Noord-Oost Limburg waartoe Noorderhart en ZOL behoren

15 november 2022

De urologen van Noorderhart voerden op 10 november 2022 hun eerste operatie uit met de Da Vinci operatierobot. Tegelijkertijd neemt Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) op campus Sint-Jan een tweede robot van hetzelfde type in dienst. De Da Vinci robot is het neusje van de zalm binnen de robotchirurgie. Het geavanceerde toestel is niet meer weg te denken binnen de reguliere (chirurgische) praktijk. Met de voortdurende toename van het aantal minimaal invasieve ingrepen, biedt robotchirurgie een absolute meerwaarde. Noorderhart en ZOL investeren ruim 4 miljoen euro in beide toestellen.

Hans Ramaekers, algemeen directeur Noorderhart: “Het aantal ingrepen waarbij de chirurg geassisteerd wordt door een robot, neemt alsmaar toe, net zoals de voordelen van deze manier van werken. De beschikbaarheid over deze nieuwe technologie in Noorderhart is dan ook onontbeerlijk om de best mogelijke zorg aan onze patiënten te kunnen blijven aanbieden.”

Bovendien leidt de samenwerking tussen Noorderhart en Ziekenhuis Oost-Limburg -dat in een tweede Da Vinci robot investeert - met betrekking tot robot geassisteerde chirurgie tot een meer efficiënte inzet van middelen. “We waren in 2014 het eerste Limburgse ziekenhuis dat de Da Vinci operatierobot aankocht”, zegt Erwin Bormans, algemeen directeur ZOL. “Steeds meer chirurgen en medische disciplines zijn er door de jaren heen mee beginnen werken. In die mate dat de robot intussen full time operationeel is en het voor ons noodzakelijk was te investeren in een tweede toestel.

“Met de Da Vinci robot  kunnen we veel preciezer opereren.”, verduidelijken dr. Bernard Bynens en dr. Natalia Zabegalina, respectievelijk uroloog in ZOL en in Noorderhart. We krijgen een beter zicht op het operatiegebied dankzij een vergroot driedimensionaal beeld, er is meer flexibiliteit dankzij de fijnere operatie-instrumenten en  we kunnen trillingvrij werken. Bovendien biedt het voor onze patiënten alleen maar voordelen zoals kleinere littekens, minder pijn, een sneller herstel en minder risico op complicaties.” De mogelijkheden van de robot kunnen in de toekomst verder uitgebreid worden waardoor er zowel in Noorderhart als in ZOL meer chirurgische disciplines mee zullen kunnen werken. Bovendien zal er een nauwe samenwerking en uitwisseling van expertise plaatsvinden tussen de diensten urologie en abdominale heelkunde van Noorderhart en ZOL.