Ontwikkelingen op site van Noorderhart

31 augustus 2021

Noorderhart breidt uit. Voor het ziekenhuis staan stevige bouwwerken gepland, het Revalidatie & MS centrum krijgt een volledig nieuw gebouw op de site van het ziekenhuis. “Alle investeringen zullen een enorme bijdrage leveren aan de verdere realisatie van excellente zorg voor de bevolking van onze regio”, zegt Hans Ramaekers, directeur van Noorderhart.

Noorderhart kijkt naar de toekomst. De bouw van een nieuw, energie-efficiënt revalidatiecentrum beantwoordt aan die visie. Daarbij staat het comfort van patiënten centraal: door het revalidatiecentrum op dezelfde site als het ziekenhuis onder te brengen, sluiten ziekenhuisopnames en revalidatie beter op elkaar aan. De grotere kamers en extra gebruikslokalen in het nieuwe gebouw zijn de sleutel naar een nog betere zorgervaring voor de patiënt.

Revalidatie & MS
Revalidatie & MS

Met het oog op een grotere patiëntenbezetting en een gestegen aantal ingrepen, is de bouw van een nieuw chirurgisch dagziekenhuis een andere logische stap. Net als het nieuwe revalidatiecentrum komt dat er aan de achterkant van het bestaande ziekenhuis.

“Door de investeringen in het ziekenhuis en het Revalidatie & MS centrum van Noorderhart brengen we de zorg in Noord-Limburg dichter bij de mensen. Een ziekenhuis mag geen eiland zijn, maar moet geïntegreerd worden in een zorgzame buurt. Met deze vernieuwde infrastructuur willen we dan ook tegemoet komen aan de toenemende zorgbehoefte en bouwen we mee aan het zorglandschap van de toekomst.”, zegt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke. 

De bouw van het nieuwe innovatieve ambulant centrum, een derde project, is gepland aan de voorkant van het ziekenhuis. Noorderhart en de ziekenhuisartsen financieren zelf de bouw van het centrum, dat voor de hoofdingang van het huidige ziekenhuis komt.

Ambulant centrum
Ambulant centrum

Een laatste project is de bouw van een kinderpsychiatrisch dagziekenhuis. Dit project zal gerealiseerd worden door het Kinderpsychiatrisch Centrum vzw op de site van Pelt. 

Steun van Vlaamse overheid

Het Revalidatie & MS centrum, het chirurgisch daghospitaal en het ambulant centrum hebben samen een oppervlakte van ongeveer 25.000 m². Het totale investeringsbudget bedraagt ca. 85 miljoen euro, waarvan de Vlaamse overheid er ongeveer 75 miljoen euro subsidieert. “Goed nieuws dat de Vlaamse overheid en Noorderhart zo veel investeren in Pelt”, zegt burgemeester van Pelt Frank Smeets. “Dat komt niet alleen de gezondheidszorg in Noord-Limburg ten goede, maar geeft ook een boost aan vele andere ontwikkelingen in Pelt. Onze nieuwe gemeente is daar klaar voor!”

Inspraak medewerkers en bewoners

Om de aanvraag van omgevingsvergunningen en de uitvoering van de projecten in goede banen te leiden, wordt een projectstructuur opgezet. Daarbij is er aandacht voor de samenhang tussen de verschillende nieuwe investeringen onderling en met de bestaande infrastructuur. Artsen, leidinggevenden en een aantal medewerkers van betrokken afdelingen en diensten zullen nauw bij de projecten betrokken worden. In het najaar staat ook een informatieronde gepland met de bewoners van de ziekenhuisomgeving in samenspraak met de gemeente Pelt.

De start van de werken is voorzien voor het najaar van 2022. Vanaf kwartaal 4 in 2024 kan de nieuwe infrastructuur gefaseerd in gebruik worden genomen.