Menopauzeraadpleging

4 november 2021

Vrouwen die zich willen informeren over de menopauze kunnen vanaf vrijdag 5 november terecht bij Stéphanie Michiels, de nieuwe menopauzeconsulent in Noorderhart Mariaziekenhuis. Ook vrouwen die door bijvoorbeeld een chirurgische ingreep of een kankerbehandeling versneld in de menopauze komen, zijn welkom.

Consulente Stéphanie Michiels

Menopauzeconsulente Stéphanie Michiels

Stéphanie is vroedvrouw van opleiding en volgde een postgraduaatopleiding menopauzeconsulent aan de Hogeschool Vives in Kortrijk. Ze liep stage bij prof H. Depypere in UZ Gent.
Een vrouw leeft gemiddeld meer dan een derde van haar leven in de menopauze. In de menopauze maken de eierstokken geen vrouwelijke hormonen meer aan. Hierdoor ondervinden veel vrouwen fysieke en/of psychische klachten die storend kunnen zijn in hun dagelijks functioneren. Er bestaan nog altijd veel misverstanden en vooroordelen over de menopauze en de bijbehorende mogelijke symptomen of klachten.

Menopauzeraadpleging

Het belangrijkste doel van de menopauzeraadpleging is vrouwen (en eventueel ook hun partner) te informeren en hun levenskwaliteit te verbeteren. Tijd is hierbij heel belangrijk. Vrouwen krijgen bij Stéphanie de kans om rustig hun verhaal te doen. Er wordt gebruikt gemaakt van een internationaal gevalideerde vragenlijst om een grondige screening naar hun fysische en psychische klachten te maken. Het advies dat gegeven wordt, richt zich voornamelijk op een gezonde leefstijl, gezond eten en beweging en is aangepast aan de noden en de mogelijkheden van de vrouw in kwestie. Leefstijlaanpassingen kunnen al een zeer gunstig effect hebben en klachten verminderen. Verder kan er informatie gegeven worden over mogelijke behandelmethoden zoals onder andere hormonale substitutie. De werking, de veiligheid en het gebruik ervan kunnen verduidelijkt worden.

Er kan geen medicatie voorgeschreven worden door de menopauzeconsulent. Dat gebeurt altijd door een arts. Ook het voorschrijven van een aanvullend bloedonderzoek of botmeting is voorbehouden voor een arts.

Praktisch

De menopauzeraadpleging is elke vrijdagnamiddag in Noorderhart Mariaziekenhuis. Een afspraak kan gemaakt worden via het secretariaat gynaecologie via tel. 011 826 100. Dit kan op eigen initiatief of op doorverwijzing van de gynaecoloog of de huisarts.

Kostprijs

  • Eerste consult (1 uur): 55 euro
  • Opvolgconsult (45 minuten tot 1 uur): 45 euro
  • In België wordt een menopauzeconsult nog niet terugbetaald.