Huiselijkheid en rust als troef op vernieuwde materniteit Noorderhart

28 maart 2023

Een rustige omgeving waar verbinding tussen ouders en hun pasgeboren baby centraal staat en waar zij samen kunnen wennen aan hun nieuwe realiteit. De plannen voor de vernieuwde materniteit van Noorderhart waren ambitieus, maar zijn nu verwezenlijkt. De nieuwe kraamafdeling moet als een thuis voelen voor ouders en hun baby maar goede zorg blijft voor de medewerkers en artsen van de afdeling een topprioriteit. Het totale kostplaatje van de verbouwingen bedraagt 2,3 miljoen euro. 

Verbinding en nabijheid in de nieuwe koalakamers 

Voor de dienst materniteit was van in het begin duidelijk wat het eindresultaat zou worden. “In de eerste plaats wilden we tegemoetkomen aan de huidige tijdsgeest waarin ouders en hun pasgeboren baby maximaal moeten kunnen samenblijven. Voor baby’s die moeten opgenomen worden op de neonatologieafdeling betekent dit dat zij vanaf nu samen met hun mama op een koalakamer kunnen verblijven. Om die reden werd de neonatologieafdeling volledig verbouwd waar we nu vier koalakamers hebben op een ruimtelijk afgesloten afdeling.”, vertelt dr. Annick Corremans, medisch diensthoofd van materniteit. 

“Dit werd mogelijk gemaakt door het nieuwe centrale monitoringsysteem. In de vroegere gezamenlijke ruimte kon de verantwoordelijke vroedvrouw alle opgenomen baby’s tegelijk in de gaten houden. Met vier koalakamers en een aparte opnamekamer voor nog twee baby’s is het overzicht houden moeilijker. Dankzij de centrale monitoring zullen onze vroedvrouwen nu elk moment weten hoe het met de baby’s gaat, terwijl de ouders van de privacy van een aparte kamer met hun baby kunnen genieten.” 

Huiselijkheid en rust

Ook de traditionele verblijfskamers werden grondig onder handen genomen. De buitenmuren van de kamers zijn blijven staan, maar binnenin wachtte elke ruimte een heuse transformatie, legt Lien Hermans, diensthoofd materniteit uit. “De babybox - de glazen box in de kamer waar de baby verzorgd werd - is overal weggehaald en vervangen door een open verzorgingsmeubel in de kamer. Op die manier geven we de ouders ruimte en kunnen zij bij onderzoek en het verzorgingsmoment ten allen tijde samen zijn in dezelfde ruimte. Dit is ook handig voor mama’s die een zware bevalling hadden en in bed willen blijven. Om het comfort voor de ouders te verhogen, zijn er nu ook inloopdouches. Voor de partners is in iedere kamer een ingebouwd opklapbed voorzien ter vervanging van de vroegere veldbedden.”

Nog een rode draad doorheen de vernieuwingen: de rustige sfeer. “De warme, neutrale kleuren en het houtwerk zijn bewust gekozen: zo hopen we voor kersverse ouders een rustige en aangename plek te creëren waar ze hun eerste dagen als ouders kunnen doorbrengen. Daarnaast blijft goede zorg verlenen onze grootste prioriteit: we deden daarom ook aanpassingen die de ergonomie van onze medewerkers ondersteunen én luisteren naar wensen van onze patiënten.” De vernieuwingen zijn in elk geval het resultaat van een knap staaltje teamwork. De eerste reacties van patiënten zijn heel positief.” 

“Met deze vernieuwingen bieden we jonge gezinnen uit de regio een hedendaagse setting en een zo hoog mogelijk comfort tijdens een van de belangrijkste fases in hun leven.” 

Op zaterdag 15 april kunnen alle geïnteresseerden tussen 13 en 17 uur een rondleiding op de afdeling volgen.