Belangrijke mijlpaal voor Noorderhart met eerstesteenlegging van nieuw revalidatie & MS-centrum en chirurgisch dagziekenhuis

18 april 2024

 

Pelt, donderdag 18 april 2024 - Noorderhart bereikt vandaag een belangrijke mijlpaal met de ceremoniële eerstesteenlegging van het gloednieuwe revalidatie- en MS-centrum en chirurgisch dagziekenhuis op de site van Noorderhart Mariaziekenhuis. “Dit symbolisch moment markeert het officiële begin van onze cruciale bouwprojecten die de zorginfrastructuur in Noord-Limburg aanzienlijk zullen versterken”, verklaart Hans Ramaekers, algemeen directeur van Noorderhart.

“Sinds de goedkeuring van de bouwvergunning door de Provincie Limburg op 26 september 2023 en het aanvangsbevel op 6 november 2023, hebben we grote stappen gezet. Op 15 januari 2024 zijn de grondwerken voor het revalidatie- en MS-centrum gestart, gevolgd door de aanleg van een nieuwe personeelsparking op 16 februari 2024 en de installatie van regenwaterputten op 20 februari 2024. De toekomstige toegangsweg begon vorm te krijgen vanaf 21 februari 2024, en op 29 februari 2024 verscheen de eerste bouwkraan op de site. Op 3 april 2024 openden we de nieuwe personeelsparking met maar liefst 295 extra parkeerplaatsen, en op 9 april 2024 kwam ook de tweede bouwkraan erbij. De vloerplaat van het eerste bouwdeel van het revalidatie- en MS-centrum werd op 5 april 2024 gestort.

Na de eerstesteenlegging gaan we verder met het storten van de vloerplaten voor het revalidatie- en MS-centrum, terwijl we tegelijkertijd beginnen met de kelder- en funderingswerken van het chirurgisch dagziekenhuis. De aannemer streeft ernaar om vóór het bouwverlof de betonwerken van de vier verpleegafdelingen van het revalidatie- en MS-centrum af te ronden. Daarna volgen de metselwerken en dakdichting van de andere twee bouwdelen.”, aldus Hans Ramaekers. 

Wouter Beke, federaal volksvertegenwoordiger: “In september 2021 heb ik als minister een investeringsdossier goedgekeurd voor de bouw van een nieuw revalidatie- en MS-centrum en chirurgisch dagziekenhuis op de site van Noorderhart. Een nieuwbouw was absoluut noodzakelijk want de huidige infrastructuur dateert van de jaren zeventig en beantwoordt totaal niet meer aan de hedendaagse noden en normen. Met deze nieuwe infrastructuur bieden we een antwoord op de grote zorgnoden in Noord-Limburg en het veranderende ziekenhuislandschap waarbij daghospitalisatie des te belangrijker wordt. We verankeren ook het zorgaanbod in deze regio. De investering heeft voor de gemeente en de omgeving ook een nieuwe stimulans.”

Het nieuwe revalidatiecentrum, dat een integraal onderdeel vormt van de toekomstgerichte visie van Noorderhart, zal een energie-efficiënte faciliteit zijn die het comfort van patiënten centraal stelt. Met 120 bedden en een ruime therapiezaal, zal het centrum de revalidatiemogelijkheden aanzienlijk verbeteren, waardoor het welzijn van patiënten wordt bevorderd. De grotere kamers en extra gebruikslokalen beloven een betere zorgervaring voor de patiënt.

Het chirurgisch dagziekenhuis breidt, net als het revalidatiecentrum, de bestaande diensten van Noorderhart naadloos uit. Met vier extra operatiezalen, een ruime locomotorische- en cardiale revalidatiezaal en faciliteiten voor diverse specialistische afdelingen, zoals het pijncentrum, psychiatrisch dagziekenhuis en centrum voor mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde, zal het dagziekenhuis hoogwaardige chirurgische zorg aan de gemeenschap leveren.

Dennis Fransen, burgemeester Pelt: “Met dit nieuw revalidatiecentrum en de chirurgische dagkliniek wordt een belangrijke stap gezet voor de ontwikkeling van deze zorgsite in Pelt. Als burgemeester van een zorggemeente als Pelt ben ik fier op deze nieuwe mijlpaal en kijk ik uit naar de verdere ontwikkeling van de ruime omgeving, met ruimte voor zorg, welzijn, wonen, werken, ondernemen en openbaar vervoer.”

Samen zullen het revalidatiecentrum en het chirurgisch dagziekenhuis een oppervlakte van ongeveer 23.000 m² beslaan, waarmee Noorderhart zijn toewijding aan innovatieve en uitgebreide gezondheidszorg bevestigt.

De totale bouwkost van het revalidatie- en MS-centrum, het chirurgisch dagziekenhuis en de nieuwe personeelsparking wordt geraamd op 104 miljoen euro. De Vlaamse overheid komt via het nieuwe financieringsstelsel tussen in de bouwkosten en de intrestlasten maar ook Noorderhart vzw financiert een aanzienlijk deel van de kosten via leningen en eigen middelen.